9. DEĞİŞMEK NEDEN BU KADAR ZOR?

BEŞİNCİ ADIM: DEĞİŞMEK

“Ne mutlu doğruluğa acıkıp susayanlara! Çünkü onlar doyurulacaklar”.

Matta 5:6

Bu adımda nasıl değişeceğimizi öğreneceğiz. Fakat öncelikle kusurlarımız nereden geliyor ve onları değiştirmek neden bu kadar zor, bunları inceleyeceğiz.

KUSURLARIMIZ NEREDEN GELİYOR?

1. GENETİĞİMİZ

Ailelerimizden hem pozitif hem de bazı negatif özellikleri miras olarak aldık. Genetik olarak hızlı bir şekilde öfkelenmeye veya bazı farklı alışkanlıklara eğiliminiz olabilir.

2. YAŞADIĞIMIZ KOŞULLAR

Büyürken deneyimledikleriniz sizin karakterinizi şekillendirdi. Öğrendiğiniz birçok davranış aslında ailenizi veya etrafınızdaki diğer kimseleri izleyerek gelişti. Öte yandan, sevildiğinizi, güvende olduğunuzu, incinmekten ve reddedilmekten korunduğunuzu hissetmek için de davranışlar ve alışkanlıklar geliştirdiniz. Örneğin, eğer çocukluk döneminizde önemsiz ya da sevilmiyor gibi hissettiyseniz, şu an sosyal medyada ilgi çekmeye çalışıyor olabilirsiniz. Ya da büyürken kendinizi güvende hissetmediyseniz, şimdi maddi şeylerle güven arayışında olabilirsiniz.

3. SEÇİMLERİMİZ

Eğer kötü seçimler yapmayı tekrarlarsanız, sonucunda negatif davranışlar geliştirebilirsiniz. Bir şeyi yeterince uzun bir süre tekrar ederseniz, bu artık bir alışkanlığa dönüşür. Bir alışkanlık haline geldiğinde ise ona sıkışıp kalırsınız.

Ailenizi seçemezsiniz veya değiştiremezsiniz. Geri dönüp çocukluğunuzu da değiştiremezsiniz. Ama Tanrı’nın yardımıyla kendi seçimlerinizi değiştirebilirsiniz.

NEGATİF DAVRANIŞLARIMIZI DEĞİŞTİRMEK NEDEN BU KADAR ZOR?

1. ÇÜNKÜ BUNLARI ÇOK UZUN ZAMANDIR YAPIYORUZ

Neredeyse hepimizin çok uzun zamandır bazı kötü alışkanlıkları ve davranışları var. Bazıları çocukluğumuzdan beri bizimle. Bu yüzden onlardan kurtulmak epey zor.

2. ÇÜNKÜ BU HALİMİZİ KİŞİLİĞİMİZ SANIYORUZ

Bazen kusurlu davranışlarımızı adeta karakterimizin bir parçası haline getiririz ve sadece “Ben böyleyim” deriz.

3. HER KUSURLU DAVRANIŞIN BİR FAYDASI OLDUĞUNA İNANIRIZ

Bize bazı faydalar sundukları için bu negatif davranışlardan kolayca vazgeçemeyiz. Bu faydalar belki sıkıntılardan geçici olarak kurtulmak veya dikkat çekmek olabilir. Kendi öfkesiyle mücadele eden bir anne çocuklarına “Çocuklar yemek hazır, gelin” diyebilir. Gelmediklerinde tekrar sorar. Hala gelmediklerinde ise “Ya gelin yoksa sinirleneceğim ve sonra ne olacağını biliyorsunuz” diye bağırır. Sonra çocuklar yemeğe gelir. Böylece anne bağırmasının işe yaradığını görür. İşte kısa süreli bir fayda örneği.

4. ÇÜNKÜ ŞEYTAN DEĞİŞMEMİZİ İSTEMEZ

Şeytan, sürekli olarak zihnimizi olumsuz düşüncelerle doldurmaya çalışır. Adeta kulağımıza fısıldar: “Bu asla işe yaramayacak. Yapamazsın. Asla değişmeyeceksin. Belki bu ders notlarını okuyacak ve düşüneceksin. “Bu kötü alışkanlıktan kurtulmak istiyorum. O kişiden nefret etmeyi istemiyorum.” Fakat Şeytan size şunu söylüyor: “Gerçekten değişebileceğini düşünüyor musun? Boşver! Başkaları değişebilir ama sen bunu başaramazsın. Burada sıkışıp kaldın. Ümitsiz bir durumdasın”.

İncil, Şeytan’ın yalancı olduğunu açıkça belirtiyor. Ama İsa bize diyor ki:

“Gerçeği bileceksiniz ve gerçek sizi özgür kılacak”.

Yuhanna 8:32

Özgürleşmenin bir yolu var. Ve sonraki derste bunun nasıl olabileceğini inceleyeceğiz.

DUA EDİN

Tanrım, senden beni değiştirmeni istiyorum. Hem kendimi hem de başkalarını incitecek şeyler yapıyorum. Bu kusurların bazılarına o kadar uzun zamandır sahibim ki onlar adeta benim kişiliğimin bir parçası oldular. Bana hayatımda değişmesi gereken şeyleri göster. Şeytan’ın bana hayatım hakkında söylediği yalanları duymamam için bana yardım et. Beni değiştirebileceğine inanmak istiyorum, bana yardım et. Senin için hiçbir şey çok zor değildir.

SORULAR

1. Anne ve babanızdan size miras kaldığını düşündüğünüz bazı iyi ve kötü özellikleri yazabilir misiniz?

2. Büyürken sizin karakterinizi etkileyen insanlardan bahsedebilir misiniz? Peki bu kişiler sizi nasıl etkiledi?

3. Sahip olduğunuz bazı kusurlardan, yanlış davranışlardan ve alışkanlıklardan bahsedebilir misiniz?

4. Onlardan kurtulmaya çalıştınız mı, onlardan kurtulmak için neler yaptınız?

Özgürlüğe Sekiz Adım >>

Scroll to Top