12. HUZUR VE BARIŞ İÇİNDE YAŞAMAK

ALTINCI ADIM: İLİŞKİLER

“Ne mutlu barışı sağlayanlara! Çünkü Tanrı onlara oğulları denecek”.

Matta 6: 9

Barışı ve huzuru sağlamak, diğer insanlarla iyi ilişkiler kurmak bunun için elimizden geleni yapmak demektir. Hayat aslında başkalarını sevmeyi öğrenmekten ibarettir. Bu nedenle etrafımızdaki insanlarla iyi ilişkiler kurmak için elimizden gelenin en iyisini yapmalıyız.

“Mümkünse, elimizden geldiğince herkesle barış içinde yaşayın”.

Romalılar 12:18

İnsanlarla ilişki kurmak zor ve karmaşık olabilir. Ancak başkalarıyla iyi ilişkiler kurmak için üzerimize düşenleri yapmamız gerekiyor.

İsa’nın zamanında Tanrı’nın sevgisini deneyimleyen insanlara baktığımızda, onların başkalarına karşı tutumlarında bir değişiklik görülmüştür. İncil, vergi görevli olan, Zakkay adında zengin bir adamı anlatır. O, insanlardan alması gerekenden daha fazla para aldı. Bu yüzden insanlar ondan nefret ediyordu. Ancak böyle biri olmasına rağmen İsa onu ziyarete gitti. Zakkay, İsa’dan hak etmediği bir sevgi gördüğünde, bu onu çok etkiledi. Bu yüzden insanlardan aldığı paranın dört katını onlara geri vermeye karar verdi. Zarar verdiği insanlara yaptıklarını telafi etmek için elinden geleni yapmaya çalıştı.

7. dersteki ikinci listenizde, herhangi bir şekilde yanlış bir şey yaptığınız insanların isimlerini yazmıştınız. Onlarla aranızı düzeltmek için neler yapabilirsiniz diye düşünün. İsa’nın öğütlerinin size rehberlik etmesine izin verin:

“İnsanların size nasıl davranmasını istiyorsanız, siz de onlara öyle davranın”.

Matta 7:12

Eğer insanlar size hatalı davrandıysa nasıl af dilemelerini ya da bunu nasıl telafi etmelerini isterdiniz? Hatalı davrandığınız kişilerin listesine baktığınızda, aşağıdaki iki şeyi yapıp yapamayacağınızı düşünün:

1. BAĞIŞLANMAYI DİLEYİN

“Bu yüzden, sunakta adak sunarken kardeşinin sana karşı bir şikâyeti olduğunu anımsarsan, adağını orada, sunağın önünde bırak, git önce kardeşinle barış; sonra gelip adağını sun.”

Matta 5: 23-24

Hatalı davrandığınız kimle iletişime geçip şöyle demeniz gerekiyor: “Üzgünüm. Söylediğim yanlıştı. Yaptığım yanlıştı. Beni affedebilir misin?”

Özür dilerken lütfen yaptığınız şeyi haklı çıkarmaya çalışmayın veya mazeret sunmayın. Sadece alçakgönüllü olun ve yaşananlarda sizin payınıza düşen kısım için sorumluluk alın.

Birinden af dilediğimiz zaman bu kişinin bizim için bir şey yapmasını beklememeliyiz. Sadece kendi payımıza düşen sorumluluğu üstlenmeli ve bunun için özür dilemeliyiz. Elbette diğer taraf da yanlış bir şey yapmış olabilir ama biz sadece kendi payımıza düşene odaklanmalıyız.

Bazı durumlarda ise zarar verdiğiniz biriyle iletişime geçmek akıllıca olmayabilir, çünkü eski ve derin bir yarayı tekrar kanatabilir. Her zaman bu hikayedeki diğer kişi için neyin en iyi olduğunu düşünmeliyiz.

2. TELAFİ ETMEYE ÇALIŞIN

Zarar verdiğiniz kişilerin listesine baktığınızda, sorunları düzeltmek için yapabileceğiniz herhangi bir şey olup olmadığını kendinize sorun. Zakkay aldığı parayı geri ödedi. Belki birinden borç aldınız ve geri ödemediniz. Ya da işyerinizden aslında size ait olmayan bir şey aldınız.

Tanrı’dan size af dileme cesareti ve telafi etme gücü vermesini isteyin. Siz üzerinize düşeni yaparsanız O da size rehberlik edecek.

Hayatımızdaki tüm zor ilişkileri yönetebilmek için sadece kendi gücümüze güvendik. Bu nedenle, birçok bozulmuş veya kopmuş ilişkimiz olabilir. Bu adımda ise bozulmuş ilişkilerimizi düzeltmek için elimizden geleni yapıyoruz. Bunu başardıktan sonra hayatta ileri gidebiliriz.

“Sevgili kardeşlerim, birbirimizi sevelim. Çünkü sevgi Tanrı’dandır. Seven herkes Tanrı’dan doğmuştur ve Tanrı’yı tanır. Sevmeyen kişi Tanrı’yı tanımaz. Çünkü Tanrı sevgidir. Tanrı biricik Oğlu aracılığıyla yaşayalım diye O’nu dünyaya gönderdi, böylece bizi sevdiğini gösterdi. Tanrı’yı biz sevmiş değildik, ama O bizi sevdi ve Oğlu’nu günahlarımızı bağışlatan kurban olarak dünyaya gönderdi. İşte sevgi budur. Sevgili kardeşlerim, Tanrı bizi bu kadar çok sevdiğine göre biz de birbirimizi sevmeye borçluyuz. Hiç kimse hiçbir zaman Tanrı’yı görmüş değildir. Ama birbirimizi seversek, Tanrı içimizde yaşar ve sevgisi içimizde yetkinleşmiş olur”.

1.Yuhanna 4:7-12

Şimdi Tanrı’nın yardımıyla, bize zarar verenleri bağışlamada ve bizim zarar verdiğimiz insanlardan özür dilemede daha hızlı davranacağız. Önemli olan, Tanrı’nın sevgisinin hayatımıza nüfuz etmesini sağlamaktır. Çünkü ondan sevgi gördüğümüz zaman, bizler de başkalarını sevebiliriz.

DUA EDİN

Tanrım, hayatta diğer insanlara nasıl zarar verdiğimi bana göster. Tüm hatalarıma rağmen beni bağışladığın için teşekkür ederim. Sevgin ve merhametin çok büyük. Bana af dileyebilmem ve yaptığım hataları telafi edilmem için cesaret ver. Attığım bu adımda bana yol göster. Hayatımdaki insanları sevmem ve onlara elimden geldiğince yardım edebilmem için bana yardım et.

YAZIN

1.  7. derste incittiğiniz kişilerin isimlerini yazarak oluşturduğunuz ikinci listeyi gözden geçirin. Belki birkaç isim eklemek isteyebilirsiniz. Şimdi ise iletişime geçip af dilemenin uygun olabileceği kişilerin isimlerini yazın.

2. Listeyi gözden geçirin ve kendinize telafi etmek istediğiniz şeyi ve ne yapmak istediğinizi sorun.

3. Hayatınızda daha önce incittiğiniz insanlarla yeniden iletişim kurma konusunda nasıl hissediyorsunuz?

Özgürlüğe Sekiz Adım >>

Scroll to Top